«Canta, deessa». Personatges femenins de l’èpica grecoromana

Descripción

Tres deesses i una dona, es diu, desencadenen la guerra de Troia. La disputa inicial de la Ilíada gira al voltant de dues captives, i el plany d’Helena i de les troianes tanca l’últim cant. A l’Odissea el retorn a casa és un retorn a Penèlope travessant perills i aliances que porten noms femenins. I a l’Eneida, la tradició conflueix en rostres vells i nous de dones venerables, terribles o heroiques, que com la reina Dido donen sentit a la història. Així i tot, la poesia èpica s’ha llegit com un món eminentment masculí, oblidats o ignorats els personatges femenins que també el poblen i que, com els herois, lluiten, ploren, i tenen i fan història; una història que els poetes van cantar perquè importava.
Aquest curs presenta i escolta les dones de l’èpica grega i romana a partir dels passatges on apareixen, parlen i actuen, amb l’ajuda d’anàlisis recents amb perspectiva de gènere. No ser el centre de l’èpica —quants personatges ho són?— no els nega un rol imprescindible pel compliment del destí, de la trama i de la funció de la seva poesia. I no només són grandíssims personatges: en la mesura que pertanyen al món i al gènere èpic, les seves emocions, accions i esperances són claus per entendre millor què és aquell món, què és un heroi, què és la poesia èpica, i per què avui en perdura el record.

Imatge: La mort de Camil·la (Bartolomeo Pinelli, 1771-1835)

Programa

1. Ilíada. Comentari a partir dels passatges principals.
· Els origens (Helena / Criseïda i Briseïda)
· Les troianes (Hècuba / Andròmaca / Cassandra)
· Les deesses (Hera i Atena / Afrodita i Àrtemis / Iris i Tetis)

2. Odissea. Comentari a partir dels estudis recents.
· Aliades del retorn (Penèlope / Nausicaa / Euriclea / Atena)
· Aventures per mar (Circe i Calipso / Les sirenes, Escil·la i Caribdis)
· Els altres retorns (Helena / Clitemnestra)

3. Eneida. Comentari a partir de la història de la literatura.
· Reines, mares i esposes (Hera i Afrodita / Creüsa i Lavínia / Dido / Amata)
· Éssers sobrenaturals (la Sibil·la / la fúria Al·lecto / la nimfa Juturna)
· Les guerreres (Camil·la / Acca i Diana)

Edicions

Ilíada. Traducció de Pau Sabaté (Editorial Alpha, Barcelona, 2019)
Odissea. Traducció de Carles Riba (Editorial Alpha, Barcelona, 1953)
 Eneida. Traducció de Miquel Dolç (Editorial Alpha, Barcelona, 1958)

Bibliografia complementària

Ilíada
— Simone Weil, La Ilíada o el poema de la força
— Abhinav Suri, An Examination of the Lamentations of Hector in the Iliad
Odissea
— Naoko Yamagata, Male and female speces in Homer and in Heike monogatari
— Carmen Estrada, Odiseicas. Las mujeres en la Odisea
Eneida
— Alison Sharrock, Intersectional feminity in Vergil’s Aeneid
— Elina Pyy, Women and War in Roman Epic

Per què apareixen dos preus?

Per a cada curs, existeixen dos preus diferents: el preu normal i el preu de suport. Aquest últim consisteix en un preu una mica més elevat de caràcter opcional, que pots triar si vols col·laborar amb crisi. A crisi intentem ajustar al màxim els preus dels cursos, per a poder arribar al major nombre de persones possible. No obstant això, en alguns casos resulta complicat i poc sostenible dur un curs endavant. La tarifa de suport ens permet ampliar una mica aquest marge, i utilitzar aquest excedent per a donar suport a cursos més vulnerables i evitar haver d’anul·lar-los.
Si pots i vols col·laborar amb nosaltres, seleccionant el preu de suport ens ajudaràs a sostenir la nostra cooperativa (autogestionada i sense afany de lucre) i al fet que continuem imaginant maneres de pensar i pensar-nos en comú.

Profesorxs:

Emma Grau i Cabré
Emma Grau i Cabré ha estudiado Filosofía y estudia Filología Clásica por interés en las historias de las ideas como fuente de pensamiento crítico y creativo. El centro de su trabajo es la filosofía antigua en su contexto histórico, literario y religioso, junto con las posteriores tradiciones filosóficas y su transmisión. Intereses conectados incluyen las filosofías de la historia y del tiempo, de la educación y del juego, la historia de la ciencia y de las religiones, la lengua y la cultura japonesas, y el estudio de formas y prácticas poéticas, narrativas y filosóficas diversas. Actualmente es cronista del festival Vilapensa y se dedica a enseñar, traducir, editar y escribir.

Reserva tu plaza

60,0065,00

Dijous, de 18:30h a 20:30h
Del 6 al 20 de juny (3 sessions)
Con Emma Grau i Cabré
SKU N/A Categorías: , Etiqueta

Puedes pagarlo de forma fraccionada si te resulta más cómodo.

Escríbenos a: hola@crisicoop.org
Carrito de compra
Scroll al inicio