Pfffff: sobre la tovesa com a est/ètica feminista

Descripción

Com es mou un cos tou? Com ocupem l’espai des de la tovesa? Què passa quan s’estoven els nostres contorns? Com abraçar el plec en el món de la fermesa? Com relaxar la matèria sense despolititzar-la?
Aquest curs prén com a punt de partida l’excitació per la tendresa amb la voluntat de modelar una constel·lació d’imatges que ens parlin de la potencialitat d’allò tou per a fer front a la desafecció i a la rigidesa. De la ma d’algunis pensadoris (Sara Ahmed, Ursula K. Le Guin, bell hooks, Karen Barad…) i artistes contemporàniis (Anna Irina Russell, Jes Fan, Maria Alcaide, Alba Mayol…), imaginarem un paisatge flàcid, mòrbid i amorf articulat per una ètica de la vulnerabilitat, l’exploració de formes de comunicació subtils i la descomposició de la representació. El desig és, doncs, el de generar un espai per a pensar sobre la sensibilitat, l’atenció al detall, l’adaptació o la complicitat com a metodologies feministes amb què acostar-nos al món amb l’anhel de posar en pràctica formes d’empatia radicals.

Imatge: Bea Camacho, Enclose, 2005

Bibliografia

Ahmed, Sara (2023): Manual de la feminista aguafiestas. Buenos Aires: Caja Negra.
Anzaldúa, Gloria (2016): Borderlands / La Frontera. Madrid: Capitán Swing.
Barad, Karen (2020): «On Touching the Stranger Within – The Alterity that therefore I Am», The Poetry Project. https://www.poetryproject.org/library/poems-texts/on-touching-the-stranger-within-the-
alterity-that-therefore-i-am
Castro, Elena (2022): «Dar vueltas y vueltas», A*Desk. https://a-desk.org/magazine/dar-vueltas-y-
vueltas/
Elkin, Lauren (2023): Art monsters: Unruly Bodies in Feminist Art. New York: Macmillan Publishers.
hooks, bell (2006): «Love as the Practice of Freedom». A Outlaw Culture, 289-298. London:
Routledge.
K. Le Guin, Ursula (2018): Contar es escuchar. Sobre la escritura, la lectura, la imaginación. Madrid:
Círculo de tiza.
Weil, Simone (2023): El amor. Madrid: Hermida Editores

Profesorxs:

blanca arias
blanca arias (ella / elli) és artista i investigadora. És graduada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament per la Universitat Pompeu Fabra. Des del lesbofeminisme i la imatge, investiga i fabula sobre la potència del gest entrellaçat amb narratives mitològiques i esotèriques. Entre les seves darreres obres es troben el projecte escultòric expandit una amazona és una amant que cavalca (Sala d’Art Jove, 2023), la instal·lació-correspondència amb tu (Espai d’Art Contemporani de Castelló, 2022), la conferència performativa hay una mujer que vive en mi habitación (LOOP, 2021), el videojoc Bolloisla (LOOP, 2020) o la performance gender teller (2019). Actualment, es troba comissariant una exposició col·lectiva sobre metodologies feministes i relacions amb el territori al Centre d’Art La Panera i la mostra de Sala d’Art Jove 2024 amb amor rumor. En l’àmbit de la mediació, forma part del departament de Programació Pública i Social de la Fundació Miró de Barcelona i és educadora al MACBA dins el programa «Narratives d’una col·lecció». També ha participat en diverses iniciatives organitzades des del Centre LGTBI de Barcelona, com ara la curadoria d’una part de la programació de Museus LGTBI. Forma part dels col·lectius Bestiari Queer (amb Víctor Ramírez Tur) i amor rumor (amb edu rubio), ambdós ubicats a la intersecció de l’art, la pedagogia i la crítica cultural, i és també voluntària de l’arxiu Ca la Dona.

Reserva tu plaza

De 18:30h a 20:30h
Dilluns 29 i dimarts 30 d'abril (2 sessions)
Con blanca arias
Completo
Categorías: , Etiqueta

Puedes pagarlo de forma fraccionada si te resulta más cómodo.

Escríbenos a: hola@crisicoop.org
Carrito de compra
Scroll al inicio