Safo: llegir, cantar i recordar la desena musa
Descripción
La fama del nom de Safo, dels més antics que de l’antiguitat grecoromana han perdurat fins a nosaltres, envolta la seva figura i els seus versos amb l’aire dels mites romàntics: de poetessa a desena musa, d’aristòcrata a prostituta, de referent mètric a icona lèsbica, més de dos-mil cinc-cents anys ha tingut la imaginació per aproximar-se a l’autora i a la seva obra, i no sols interpretar-ne el contingut, sinó arriscar-se a completar uns poemes que la història ens ha llegat molt fragmentaris. A través dels lectors i dels editors d’avui, la Safo que d’aquí uns anys llegim pot ser plena de novetats en troballes i perspectives.
Aquest curs és una invitació a llegir els textos de Safo que avui dia coneixem, i a resseguir els seus poemes i fragments més rellevants segons tres eixos bàsics: un anàlisi estructural i temàtic, els possibles contextos de la poesia sàfica, i la història de la transmissió fragmentària de la seva obra. Compartint les moltes capes dels versos que ens han arribat, des dels matisos dels mites i del jo i de l’amor en grec fins als debats sobre els papirs i la musicalitat originals, veurem d’on deriven lectures molt diverses, i què fa que cançons tan antigues i incompletes ressonin també ara, amb nosaltres.
Imatge: Safo, Gustave Moreau
Programa
- La poesia amorosa de Safo (fragments 1, 2, 16, 23, 31)
- Safo com a poetessa lírica (fragments 9, 17, 27, 26, 58, 94)
- La transmissió dels poemes de Safo (fragments 5, 10, 15, 68, 71)
Bibliografía
Eloi Creus (trad.) Safo de Lesbos: i desitjo i cremo. Poesies incompletes, Barcelona, Proa, 2022.
Anne Carson, Aurora Luque (trad.) Si no, el invierno: fragmentos de Safo, Madrid, Vaso Roto, 2019.
Jaume Pòrtulas, “Safo ‘nova’ i ‘novíssima’”, Reduccions, revista de poesia, 110-111, Universitat de Vic, 2018. [Disponible en línia]
Snyder, Jane McIntosh Synder, Lesbian desire in the lyrics of sappho, New York Columbia University Press, 1997
¿Por qué aparecen dos precios?
Para cada curso, existen dos precios distintos: el precio normal y el precio de apoyo. Este último consiste en un precio un poco más elevado de carácter opcional, que puedes escoger si quieres colaborar con crisi. En crisi intentamos ajustar al máximo los precios de los cursos, para poder llegar al mayor número de personas posible. Sin embargo, en algunos casos resulta complicado y poco sostenible llevar un curso adelante. La tarifa de apoyo nos permite ampliar un poco ese margen, y utilizar ese excedente para apoyar cursos más vulnerables y evitar tener que anularlos.
Si puedes y quieres colaborar con nosotras, seleccionando el precio de apoyo nos ayudarás a sostener nuestra cooperativa (autogestionada y sin ánimo de lucro) y a que sigamos imaginando formas de pensar y pensarnos en común.
Profesorxs:

Reserva tu plaza
Puedes pagarlo de forma fraccionada si te resulta más cómodo.
Escríbenos a: hola@crisicoop.org